Odamız, Oda Meclisi toplantısı 25.06.2014 tarihinde saat 15:00 da Halil Kocacık Konferans salonunda gerçekleşti.

 

SAKARYA SERBEST MUHASEBECI  MALI  MÜSAVIRLER ODASI DANISMA MECLISININ 25.06.2014 TARIHLI TOPLANTI TUTANAGIDIR

 

Sakarya SMMM odasi oda meclisi dönem Toplantisi 25.06.2014 tarihinde saat 15:00 da Halil Kocacik Toplanti salonunda toplanmistir.

 

Toplanti gündemi

1)      Açilis, Yoklama,

2)      Saygi durusu,

3)      Oda baskanin konusmasi,

4)      2013 vergi siralamasinda dereceye giren üyelerimizin onurlandirilmasi,

5)      Mesleki sorunlar hakkinda genel görüsme,

6)      Dilek ve Temenniler,

7)      Kapanis.

 

 

GÜNDEM ÇALISMALARI    

 

Gündem geregi yeterli çogunluk görüldügünden Meclis Baskani Saban Koludra tarafindan gündem okundu ve oya sunuldu. Gündem Oybirligi ile kabul edildi.

 

         Gündenim ikinci maddesi geregince, Saygi durusunda bulunuldu.

 

         Gündemin üçüncü maddesi geregince Oda Baskanimiz Selattin Çakirsoy konusmalarinda;

Misafirlerimizi ve danisma kurulu üyelerine saygi ile selamlarini ilettiler.

         72. Baskanlar Kurulu toplantisi katilimda bulunduk. Kamu gözetim Kurulu  baskani da bu toplantida bulundular. TÜRMOB  ve Kamu Gözetim Kurumunca ortak bir komisyon kuruldu. Bizim Talebimiz Bagimsiz denetçi için gerekli olan 15  yillik süre sartinin kaldirilmasi, tüm meslek mensuplarinin bagimsiz denetime süre sarti olmaksizin egitim sürecini tamamlayarak katilimlarinin saglanmasidir bu önerimizi KGK ya ilettik.

         Haksiz Rekabet ile ilgili TÜRMOB’un hazirlattigi program tanitimi yapildi.

         Etik sözlesmesi ve etik sertifikasi egitimleri Eylül ayi itibari ile baslayacak. Isteyen Katilimcilar bu sertifikaya sahip olabileceklerdir.

Müsteri bildirimlerini verilme süresi 30 Hazirana uzatmistik. Bu süre içinde bildirimlerini yapmayanlarla ilgili kanuni islem yapilacaktir. . Müsteri bildirimleri ile ilgili Türmob tan gelen yazi sitemize konuldu . Buna göre müsteri bildirimlerinde sözlesme numarasi muhakkak olmali ve bu sözlesme numaralari listesi odada kayitlarinin tutulmasi zorunludur. Sözlesmeler her yil ocak ayinda hazirlanip müsterilerimize imzalatilmalidir. Ileride dogabilecek uyusmazliklarda sözlesmelerin olmasi önemlidir.

       Oda aidatlari için özen gösterilmesi gerekmektedir. Oda faaliyetleri ve bina için Türmob a yapilan ödemeler için, aidat ödemelerinin yapilmasi gerekmektedir. Aidat ödemelerini yerine getirmeyenler hakkinda yasal takip zorunlulugu vardir. Aidat ve bina katilim payi borcu olanlarin ödemelerini süresinde yapmasini, geçmis borcu bulunanlarin borçlarini en kisa sürede ödemelerini hatirlatiyoruz.

       Soma da yasanan is kazasi ile ilgili taziyelerimizi iletmis bulunmaktayiz. Bu tür kazalarin bir daha yasanmamasi en büyük temennimizdir.

        Suriyede ki zülümden kaçan, Suriyeli mülteciler ilimizde de bulunmaktadirlar. Yardima ihtiyaç duyan bu ailelere duyarlilik gösterip yardimlarini esirgemeyecek meslektaslarimiza ve ilimiz halkina tesekkürklerimizi simdiden iletiriz.

        Odamizin andiroid uygulamasi kullanimda olup, Iphone ve Ipad de çalisacak versiyonunda hazir halde Appstore yüklenmis Apple firmasinin onayi asamasindadir.

        Mali tatilin ve ramazanin simdiden hayirli olmasi dilekleri ile sözlerini tamamladilar.

 

          Gündemin dördüncü maddesi geregince 2013 yili vergi matrah siralamasinda ilk 10 meslek mensubumuz sunlar olmustur.

          1.  Metin Güngör

          2.  Burhan Yilmazer

          3. Erol Kocacik

          4. Ahmet Dilbaz

          5. Mümin Yüksekkaya

          6. Erol Emirzade

          7. Suat Bilgiç

          8. Ergün Özkan

          9. Bayram Kahyaoglu

         10. Ismail Ates

    Kendilerine Kurucu baskanimiz Yusuf Mahmutoglu, Oda baskanimiz Selattin Çakirsoy, Meclis baskani Saban Koludra, Disiplin Kurulu Bsk Imdat Akgünler ve Eski Meclis baskani Cafer Sen belgelerini ve tesekkürlerini sundular.

 

         Gündemin besinci maddesi geregince, söz alan  kurucu Baskan  Yusuf Mahmutoglu konusmalarinda; 3568 sayili yasamizda meslek mensuplari YMM ve Smmm den olusmaktadir.

Serbest muhasebeci mali müsavirler  yasa geregi defter tutabilirken yeminli mali müsavirler defter tutamamakta, tasdik yetkilerini kullanirlar.

          Tespitlerime göre isimlerini zikretmeyecegim, bazi Yeminli Mali Müsavirlerin ilimizde, ön muhasebe sistemi kurma ve defter tutma faaliyetinde bulunuyorlar ve kendilerine uyarilarimi ilettim. Gerekirse Türmob a da yazili basvuruda bulunacagimi da belirttim. Bu durumun ilimiz disinda da diger illerde de yasandigini duydum.

          Karsit inceleme tutanaklarinda Smmm ler olarak ücret alinmasi gerektigi düsüncesindeyim. Tarifemize bu yönde bir ek yapilmalidir.

          Iyi dilek temennileri ile sözlerine son verdiler.

 

          Gündem de söz alan Sayin, Imdat Akgünler konusmalarinda; genel de danisma meclisi toplantilarinda müsteri sorunlari konulmustur. Bu gün mesleki sorunlarimizdan bahsetmek istiyorum. YMM leri defter tutmalari suçtur. Bu ve bunun gibi sorunlarin temelinde pastanin küçülmesi vardir. Meslek mensuplarinin artis sayisina oranla müsteri sayisi artis hizi azdir.

         Kdv orani meslegimizde yüksektir. YMM lerde KDV tevkifati uygulamasi baslamistir.

Bizde tahsili yapilmamis olsa bile Makbuzunun kesilmesi ve Kdv sinin tahakkuk etmesi meslektasin basta gelen sorunudur.

         Ayrica bazi meslektaslarin müsterilerinin birçok islerini üstlendiklerine rastlamaktayiz.

Muhasebecilerin is tanimi bellidir. Görevi harici isler üstlenmek anlamsiz  ve haksiz rekabet sebebi de olabilir.

        Iyi dilek temennileri ile sözlerini tamamladilar.

 

        Gündem de söz alan Sayin, Mustafa Keskin konusmalarinda Gerçek usulden Basit usule geçis yolunun açilmasi. Bazi gerçek beyanindan uzak mükelleflerin haksiz usul degisikligi yapmasi durumunu getirmistir.

       Meslek te belge kullandiran meslek mensuplarinin varligi suç unsurudur. Önüne geçilmelidir.

       Meslegin gelecegi karanlik görünmektedir. Maliyetlerini karsilamayan meslek mensuplarinin sayisi artmaktadir.

       Yevmiye defterlerinde zorunlu bulunmasi gerekenler 1.1.2013 den itibaren baslamistir. Yillik kontrollerin yapilarak defterlerin yazdirilmasi önemlidir.

        Iyi dilerleri ile sözlerini bitirdiler.

 

       Gündem de söz alan Sayin Rahmi Cantimur konusmalarinda; oda binasi katki paylarini ödememe yolunu seçen danisma kurulu üyeleri var. Bu ödemeyi yapmama gerekçelerini ifade etmelerini bekliyorum. Bu oda hepimizin aidatlar ile hizmet vermektedir. Bence herkes elini tasin altina koymali.

        Iyi dilekleri ile sözlerini tamamladilar.

 

        Sayin Zeki Çelebi konusmalarinda, kizimi ziyaret için Amerika’da bulundum. Oradaki Türk vatandaslari ile meslegimiz hakkinda bilgi almaya çalistim. Mükellefler bir çok islemini internet üzerinden sisteme kendileri giriyorlarmis ve muhasebe ücretlerini haftalik ödediklerini belirttiler.

 

        Gündem ile ilgili Baskanimiz Selattin Çakirsoy konusmalarinda ; % 18 KDV nin indirilmesi için Bakanliga, Gelir idaresi baskanligina basvurumuz vardir. Maliye bakanimiz Mehmet Simsek indirimin su an için mümkün olamayacagini, ancak kismi KDV tevkifati üzerinde çalismalarin yapildigini belirttiler.

 

      Torba yasa çalismalari 20 maddesi komisyondan çikti. Ancak yasanin kapsami her an genisletilmekte oldugundan yasalasmasi uzamaktadir. Komisyonda halen 100 civari maddesi görüsülecektir. Haziran sonuna çikmasi zor görünüyor.

      Ticaret Meslek Lisesi Ögretmenlerinin sinavsiz mali müsavir olma talep ettikleri bilinmektedir.Bu ve bunun gibi tehlikeleri göz önüne alarak yeni kanun çalismalarinin  dikkatli yapilmasi gerekmektedir.

 

       Gündem de söz alan Sayin Mümin Yüksek kaya, YMM lere tasdik zorunlulugu olmadigi dile getirilmelidir. YMM yaninda bagimli sifati ile bagimsiz olan meslek mensuplari dikkate degerdir.

Defter tutan YMM ler suç islemektedir.

       Sözlesmelerin odaya katki adina odadan alinmasi gereklidir.

       Mesleki hatalarin cezalari bizlere kesilmelidir. Bize kesilmesi 3 kata kadar olur. Mesleki sorumluluk sigortasi mana kazanir.

      Sm makbuzu Sm faturasi olarak degistirilmesi, mahkemeye intikal eden alacaklar konusunda önemlidir.

      Müsteri sayisi yüksek olan meslek mensuplarinin vergi siralamasinda olmamasi incelenmelidir. Burada onlarinda olmalari gerekirdi.

     Iyi dilekleri ile sözlerini tamamladilar.

 

    Oda  Meclis baskani Saban KOLUDRA nin dilek ve temennileri ile toplanti sona erdi.

 

 

SABAN KOLUDRA                                YILDIRAY YILMAZ          

 ODA MECLIS BASKANI                       MECLIS BASKAN YARD. 

 ASLIHAN TOPALOGLU                        SELIM YANMAZ

DANISMA  M  SEKRETER YRD.          DANISMA  M SEKRETERI